NOS NieuwsAangepast

NL stopt samenwerking met Egypte

Nederland heeft de samenwerking met de Egyptische regering opgeschort in reactie op het bloedbad van woensdag. Dat maakte minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vanavond bekend in het tv-programma Nieuwsuur.

Timmermans gaf als voorbeeld dat een klein hulpprogramma voor Egypte voorlopig wordt stilgelegd. De grote geldstroom van de EU en het Internationaal Monetair Fonds naar Egypte is al opgedroogd, omdat het land niet voldoet aan de voorwaarden van het IMF, aldus de bewindsman.

Reisadvies

Timmermans zei te vrezen voor nieuw geweld na het vrijdaggebed. "Dit is nog niet het einde", benadrukte Timmermans, die het legeroptreden van woensdag "schandalig" noemde.

Hij voegde eraan toe dat er geen reden is voor een negatief reisadvies voor Nederlandse burgers die hun vakantie willen doorbrengen in de Egyptische strandresorts. Buitenlandse Zaken houdt de situatie goed in de gaten en overlegt voortdurend met andere EU-lidstaten, aldus Timmermans.

Coup

De minister weigert nog altijd de afzettting van president Morsi in juni te betitelen als een coup. "De president heeft de regels van de rechtsstaat aan zijn laars gelapt en dan gaat de kwalificatie 'militaire staatsgreep' te ver."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl