NOS NieuwsAangepast

Veiligheidsraad bijeen over Egypte

Vandaag nog spreekt de VN-Veiligheidsraad in New York over de recente gewelddadigheden in Egypte. Bij botsingen tussen veiligheidstroepen en aanhangers van de verdreven president Morsi, woensdag, kwamen volgens de laatste cijfers 638 mensen om het leven en vielen 4200 gewonden.

Eerder vandaag eiste Navi Pillay, de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, al een diepgaand onderzoek naar de gebeurtenissen in Egypte. Eventuele daders van misdrijven moeten voor de rechter worden gebracht, zei Pillay.

Forse kritiek

Buitenlandse regeringsleiders hebben forse kritiek geuit op de Egyptische aanpak van de ordediensten. President Obama liet vanmiddag weten de Amerikaans-Egyptische militaire operatie Bright Star op te schorten. De tweejaarlijkse militaire oefening zou volgende maand plaatsvinden.

Obama zei zich te beraden op verdere maatregelen, maar tornt vooralsnog niet aan de jaarlijkse militaire steun aan Egypte van bijna een miljard euro.

Ambassadeur

Denemarken bevriest voorlopig de jaarlijkse financiële steun aan Egypte ter waarde van zo'n vijf miljoen euro. Noorwegen besloot de export te verbieden van militair materieel naar Egypte, uit verontwaardiging over het bloedbad van woensdag.

Minister Timmermans noemde de gebeurtenissen in Egypte vandaag "vreselijk". In verschillende West-Europese landen werd de Egyptische ambassadeur ontboden om de bezorgdheid over de gebeurtenissen over te brengen.

Dissidenten

Steun voor de Egyptische autoriteiten kwam van de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, twee landen die worstelen met dissidenten in eigen land. Volgens beide landen was de onderdrukking van het verzet noodzakelijk om de openbare orde te herstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl