NOS NieuwsAangepast

NS reageert terughoudend

NS reageert alleen met een algemene verklaring op het verhaal over de waarschuwende signalen van de werkvloer. In een statement (.pdf) zegt NS dat het niet verstandig is om uitgebreid te reageren: "NS bevindt zich momenteel in een juridische en financiële afwikkeling met AnsaldoBreda en om haar positie zo maximaal mogelijk te beschermen kan NS geen nadere informatie verstrekken"

De NOS heeft de NS twee maal een reeks vragen gesteld over de uitkomsten van het Wob-verzoek en de gesprekken die met betrokkenen gevoerd zijn. Zo wilden we weten of de NS de verhalen van de betrokkenen over de eerdere waarschuwingen herkent en wat daarmee gedaan is. Ook vroegen we of de NS politieke druk had gevoeld en of dat heeft meegespeeld in de beslissing met de V250 te gaan rijden in de dienstregeling. NS wil er niet op ingaan.

AnsaldoBreda zegt in een reactie niets te weten van de waarschuwingen van de NS-werkvloer. Ook zegt het bedrijf dat het zich altijd open en coöperatief heeft opgesteld en zelfs vrijwillig teams heeft meegestuurd op testritten "om het overduidelijke gebrek aan voorbereiding van de machinisten te helpen verminderen".

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat desgevraagd weten dat het tijdens de testfase door NS is geïnformeerd over de technische en operationele problemen. Maar er is vanuit het ministerie geen politieke druk uitgeoefend om met de V250 te starten. Een woordvoerder zegt: "Iedere partij heeft zijn eigen verantwoordelijkheid ingevuld. NS is zelf tot het besluit gekomen om per 10 december 2012 met het V250-materiaal te gaan rijden tussen Amsterdam en Brussel".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl