NOS NieuwsAangepast

Balie voor DigiD op Schiphol

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen voortaan bij een balie op Schiphol een DigiD aanvragen. Ze kunnen er ook terecht voor een paspoort of identiteitskaart. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en burgemeester Weterings van Haarlemmermeer hebben de balie vandaag geopend.

Nederlanders in het buitenland konden eerder geen DigiD krijgen. Na de aanvraag via internet stuurt DigiD een activeringscode naar het adres waarop iemand staat ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie. Bij Nederlanders in het buitenland ontbreekt die adrescontrole.

Telefoon mee

Aanvragers van een DigiD op Schiphol moeten behalve een identiteitsbewijs ook een mobiele telefoon meenemen. DigiD voor Nederlanders in het buitenland werkt namelijk met inlogcodes via sms.

De balie is zeven dagen per week open, van 7.00 tot 22.00 uur. Omdat de balie officieel onder de gemeente Haarlemmermeer valt, kunnen ook inwoners van die plaats er terecht voor identiteitspapieren. Het nieuwe systeem is een proef, waaraan ook een aantal grensgemeenten meedoet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl