NOS NieuwsAangepast

Utrecht stijgt op universiteitslijst

De Universiteit Utrecht is ook dit jaar de best scorende Nederlandse universiteit in de Sjanghai-ranking, de lijst van de Jiao Tong-universiteit in Sjanghai met de best presterende universiteiten van de wereld. Utrecht staat op de 52e plaats, een plaats hoger dan vorig jaar.

De eerstvolgende Nederlandse universiteit is die van Leiden (74), die een plaats zakte. Groningen staat met een 92e plaats voor het eerst in de top-100. De slechtst scorende Nederlandse universiteit is die van Twente, die op een niet nader aangegeven plek tussen de 300 en 400 kwam.

De top-3 is Harvard, Stanford en Berkeley. Ook de hele top-50 bestaat voor het grootste deel uit Amerikaanse universiteiten. Slechts af en toe staat er een Brits, Japans of Frans instituut tussen.

Sjanghai-ranking

De Sjanghai-ranking begon als een geheime opdracht van de Chinese regering. Die wilde erachter komen aan welke buitenlandse universiteiten China een voorbeeld moest nemen.

Er zijn veel rankings voor universiteiten. Die uit Sjanghai is uitgegroeid tot een van de belangrijkste. De ranking geeft een algemene indruk van een universiteit, maar geen uitsluitsel over prestaties van specifieke vakgroepen.

Er is kritiek op de ranking, vooral uit Europa. Daar wordt gezegd dat de ranking zich te veel op onderzoek in de exacte wetenschappen richt en te weinig op de kwaliteit van het onderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl