NOS NieuwsAangepast

"Malariamug in gierput tegengaan"

Onderzoeksinstituut Alterra van Wageningen Universiteit vindt dat er duidelijke afspraken moeten komen over oude gierkelders en rioolbuizen in ons land. Op die plekken zitten steeds vaker loodgrijze malariamuggen, een agressieve steekmug die overlast kan veroorzaken voor de mens.

Als regenwater in kelders en rioolbuizen zich mengt mestresten kunnen de muggen zich goed vermenigvuldigen. In één gierkelder kunnen wel 2 miljoen muggen zitten.

Lokale plagen

Steeds vaker zijn er in ons land lokale plagen van de steekmug. Na uitbraken in Twente, Noord-Limburg en Brabant, is nu de gemeente Barneveld aan de beurt.

"We zien het aantal plagen sterk uitbreiden en dus pleiten we ervoor dat er regelgeving komt", zegt Piet Verdonschot van onderzoeksinstituut Alterra. Zo zouden oude gierputten met zand moeten worden gevuld, zodat de muggen zich niet kunnen nestelen.

Ziekte

Overigens is de kans dat de steekmug de ziekte overbrengt bijzonder klein. Malaria kwam de laatste jaren in Nederland alleen voor bij mensen die terugkeerden uit tropische landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl