NOS NieuwsAangepast

Groningers meten aardbevingen

Door verslaggever Rienk Kamer

In het aardbevingsgebied in Noord-Groningen ontstaan nieuwe initiatieven om zélf de kracht van een beving te meten. Een groeiend aantal bedrijven meldt zich met zogenoemde trillingsmeters, die in huis kunnen worden geplaatst. Bijvoorbeeld het Groningse bedrijf Moovvs, dat voor zo'n 65 euro een trillingsmeter aanbiedt, die aangesloten kan worden op het internet. De meter registreert niet alleen trillingen, maar ook hoeken.

"Als je de sensor op een dragende muur monteert, dan kan je zien hoe hard je huis getrild heeft, maar ook of het aan het scheefzakken is", zegt Marko Bolt van Moovvs. Die gegevens zijn volgens Bolt veel belangrijker voor huizenbezitters dan de gegevens van het KNMI, dat alleen de kracht van de aardbeving registreert.

Netwerk

Daarnaast bouwt sterrenkundige Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen aan een heel netwerk van particuliere trillingsmeters, die via de computer aangesloten worden op een server in de Verenigde Staten, die wereldwijd gegevens van aardbevingen registreert.

Inmiddels doen 8 mensen verspreid over de provincie mee en de belangstelling is groot. De locaties van de trillingsmeters van Jurriens in Groningen vind je op deze kaart.

Op 16 augustus is het precies een jaar geleden dat de Groningse regio getroffen werd door de zwaarste aardbeving tot nu toe. In het gebied waar aardgas gewonnen wordt trilde de bodem met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl