NOS NieuwsAangepast

Kabinet houdt vast aan 6 miljard

Minister Dijsselbloem houdt vast aan 6 miljard extra bezuinigingen voor volgend jaar. Hoewel het Centraal Planbureau denkt dat het begrotingstekort volgend jaar hoger wordt dan eerder voorspeld, is Dijsselbloem van plan niet nog meer te bezuinigen dan eerder was aangekondigd.

"We hebben afgesproken dat het 6 miljard is en daar zullen we ons aan houden", zegt de minister van Financiën. Hij wil de overheidsfinanciën op een verstandige manier op orde brengen en niet "dogmatisch achter de 3-procentnorm aanjagen".

Volgens hem wordt het een combinatie van slimme besparingen en bezuinigingen bij de overheid. Hij wil zo min mogelijk lastenverhogingen. Als die onvermijdelijk zijn, wil Dijsselbloem ervoor zorgen dat werk blijft lonen. Verder komen er maatregelen om bedrijven te stimuleren te investeren.

Tekenen van herstel

Dijsselbloem vindt de cijfers van CBS en CPB niet echt verrassend. Volgens hem wordt de Nederlandse economie door een aantal structurele problemen gehinderd. "Vooral de woningmarkt remt het economisch herstel."

Hij benadrukt dat er ook tekenen van herstel zijn en dat voor volgend jaar groei wordt verwacht. Ook op de vraag waarom andere landen het beter doen, verwijst hij naar de Nederlandse woningmarkt. "De situatie daar was buitengewoon ongezond en moet zich gaan herstellen. Dat hebben we lang verwaarloosd en dat hindert ons."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl