NOS NieuwsAangepast

Pessimisme bij overleg M-Oosten

Israël en de Palestijnen beginnen vandaag in Jeruzalem aan vredesoverleg, dat bijna vijf jaar heeft stilgelegen. Uren voor het begin van het overleg hadden 26 vrijgelaten Palestijnen een heldenontvangst gekregen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

De verwachtingen aan beide kanten over de kansen van het nieuwe vredesoverleg zijn niet hooggestemd. Een adviseur van de Palestijnse president Abbas houdt rekening met het afbreken van het overleg wegens de bouw van nieuwe appartementen op nederzettingen in Oost-Jeruzalem en op de Westoever.

De gematigde Israëlische minister Peri zei dat Israël moet beseffen dat het niet veel kansen meer krijgt om het conflict met de Palestijnen via overleg op te lossen. De hardliners in Israël zijn pessimistisch over de kans van slagen van de onderhandelingen.

Vergelding

Het overleg begint vandaag in Israël en wordt volgende week op Palestijns gebied voortgezet. Een agenda wordt niet bekendgemaakt. Volgens NOS-correspondent Monique van Hoogstraten doen de twee partijen dat om cynici en de tegenstanders van de besprekingen geen wapens in handen te geven. De drie grote zaken waarvoor een oplossing moet komen zijn de vestiging van een Palestijnse staat, de positie van Jeruzalem en de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen.

In de afgelopen nacht heeft de Israëlische luchtmacht aanvallen uitgevoerd op lanceerinrichtingen in de Gazastrook. De aanval was een vergelding voor de raketaanval gisteravond op Sderot in Israël.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl