NOS NieuwsAangepast

Coalitie: niet meer dan 6 miljard extra

De regeringspartijen VVD en PvdA vinden dat er niet meer bezuinigd moet worden dan 6 miljard euro. PvdA-Kamerlid Nijboer denkt dat met 6 miljard volgend jaar het begrotingstekort niet onder de 3 procent zal komen. "Maar 3 procent is voor de PvdA nooit heilig geweest," zegt hij naar aanleiding van de recente cijfers van het CBS en het CPB.

Ook VVD-woordvoerster Neppérus zegt dat de 6 miljard "gewoon blijft staan". "We gaan uit van 6 miljard die hard is afgesproken". Ook zij erkent dat het moeilijk zal worden volgend jaar de 3 procent te halen.

Zorgen

De PvdA maakt zich vooral zorgen over de oplopende werkloosheid. De regeringspartij wil dat het kabinet met investeringen komt om de werkloosheid te bestrijden. "Behalve het gezondmaken van de begroting is ook een investeringsagenda nodig."

De VVD zegt over de cijfers dat we in een diep dal zitten, maar ziet ook "voorzichtig een lijn omhoog". Ze vindt dat eerder aangekondigde maatregelen moeten worden doorgezet.

'Nederland kapotgemaakt'

PVV-leider Wilders vindt de recente cijfers over de economie vernietigend. Volgens hem heeft premier Rutte Nederland kapotgemaakt.

"Hij is de slechtste premier van Europa; met zijn beleid van belastingverhogingen en ombuigingen heeft hij ervoor gezorgd dat alle seinen op meer dan rood staan", aldus Wilders.

De PVV denkt dat de cijfers later nog slechter zullen uitpakken, doordat er nieuwe bezuinigingen zijn aangekondigd.

Net als de PVV benadrukt de SP dat het om een Nederlands probleem gaat. "De coalitie probeert het er steeds op te gooien dat het in Nederland vooral slecht gaat doordat het ook in de rest van de wereld slecht gaat. Maar daar ligt het niet aan, want in andere landen is juist groei," zegt woordvoerder Merkies. Volgens hem bezuinigt het kabinet veel te veel en hakt het te veel in de koopkracht.

'Lucht nodig voor bedrijven'

Het CDA vindt "het grote drama achter de cijfers dat het afgelopen jaar 150.000 Nederlanders hun baan zijn kwijtgeraakt en dat dat aantal nog verder oploopt." Partijleider Buma benadrukt dat het kabinet al sinds begin dit jaar al weet dat het zo slecht gaat, maar dat het steeds naar augustus verwijst. "Tot nu toe was het niks anders dan lastenverzwaringen en nivelleren ten koste van middeninkomens."

Het CDA vindt dat er lucht nodig is voor bedrijven en mensen met een middeninkomen. Ook Buma benadrukt dat omringende landen het beter doen. "Rutte moet het roer omgooien; als het kabinet doorgaat met nivelleren en lasten verzwaren, doet het CDA daar niet aan mee."

Volgens D66 slaagt het kabinet er niet in orde op zaken te stellen. "Het heeft het op orde brengen van de overheidsfinanciën onderschat," zegt woordvoerder Koolmees. D66 vraagt Rutte te stoppen met steeds weer nieuwe maatregelen voor de korte termijn en nu met een plan te komen om de economie structureel te versterken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl