NOS NieuwsAangepast

CPB somberder over economie

Het Centraal Planbureau is somberder over de ontwikkeling van de economie. Het voorziet voor volgend jaar een economische groei van 0,75 procent. In juni ging het CPB nog uit van een groei van 1 procent. Het Planbureau verwacht voor dit jaar een grotere krimp dan eerder berekend.

De rekenmeesters van het kabinet denken verder dat het begrotingstekort volgend jaar uitkomt op 3,9 procent. In juni was het nog 3,7. Voor dit jaar is het tekort juist lager dan eerder geraamd, 3 procent in plaats van 3,5 procent. Dat heeft vooral te maken met eenmalige meevallers.

Werkloosheid

Het CPB raamt de werkloosheid volgend jaar op 670.000, 35.000 meer dan in de vorige raming. Het CBS maakte vandaag bekend dat er momenteel 694.000 mensen zonder baan zitten, 8,7 procent van de beroepsbevolking.

Het kabinet baseert zich bij het voorbereiden van de begroting altijd op de recentste cijfers van het CPB. Maar voor de zomer heeft het al laten weten dat het inzet op een pakket van 6 miljard euro aan bezuinigingen. Het CPB heeft in zijn raming geen rekening gehouden met de extra bezuinigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl