Enkeltje Mars: droom of waanzin?
Door Marc Hamer en Ivo Landman
Wie een enkele reis naar Mars wil maken, moet snel zijn. De inschrijving voor het Mars One project sluit eind deze maand. Mars One, opgericht door Nederlanders Bas Lansdorp en Arno Wielders, wil binnen tien jaar een eerste groep van vier mensen op Mars laten landen. Maar om zo ver te komen moeten er nog heel wat hobbels genomen worden, vooral financiële.
Zo'n 55 wannabe-Martianen veren op als Bas Lansdorp het conferentiezaaltje in het Duitse Darmstadt binnenkomt. Hij wijst direct naar een schaal met chocoladerepen. " Wat? Lions? Geen marsen?"
De 36-jarige ondernemer is niet ontevreden met de opkomst van de Mars One-bijeenkomst - toch niet bepaald een afspiegeling van de 78.000 enthousiastelingen die zich al binnen een maand na de lancering van de website hadden geregistreerd. Maar dit is dan ook alleen een klein Facebook-evenement voor de meest fanatieke deelnemers.
"Het is voor hen leuk om erbij te zijn, om hun eigen vragen te kunnen stellen en om te kijken wie zich nog meer heeft aangemeld", zegt Lansdorp. "Het is een van de weinige keren dat ze iemand tegenkomen die niet vraagt: sorry, wat..?"
Zelfmoordmissie
Dat er wordt getwijfeld aan de haalbaarheid van Mars One is logisch. Het blijft - op zijn zachtst gezegd - een ambitieuze en gevaarlijke onderneming. Astronaut André Kuipers spreekt van een zelfmoordmissie. Mars staat minstens 50 miljoen kilometer ver weg, er is nauwelijks een atmosfeer, het is er meestal arctisch koud en kosmische straling heeft vrij spel.
"Voor mensen die niet naar Mars willen is het heel moeilijk te begrijpen dat er mensen zijn die dat wel willen", stelt Lansdorp. "Maar deze mensen hier willen niets liever. Zij kunnen zich heel moeilijk voorstellen dat er mensen zijn die niet het grootste avontuur ooit willen meemaken.
Giel (26) en Stefanie (24) beamen dat. De twee Vlamingen hebben er alles voor over om de aarde voorgoed te verlaten. Zelfs hun relatie. "We vinden dit een te grote kans. Daar hebben we elkaar de vrijheid in gegeven. Als een van ons gekozen wordt, gaan we gewoon als vrienden uit elkaar en steunen we degene die gaat."
Realityshow
De vraag blijft hoe realistisch de hele onderneming is. Lansdorp is ervan overtuigd dat zijn team alle technische problemen kan overwinnen. Ruimtevaartbedrijven hebben hem verzekerd dat alle raketten, habitats en Marsauto's gebouwd kunnen worden. "Alle technologie die nodig is, bestaat al. In de bodem zit ijs, dat kun je laten condenseren, in de Marsatmosfeer zit stikstof, samen met zuurstof uit het water kun je daarmee een leefbare atmosfeer maken. En er kunnen planten groeien."
De grootste uitdaging is niet de techniek, maar de financiering van de missie. Mars One wil vanaf 2023 iedere twee jaar vier nieuwe deelnemers naar de planeet sturen. Alleen al de start zal zeker zes miljard euro kosten. Dat geld moet grotendeels komen van sponsors, merchandising en een realityshow rond het project. Verschillende teams moeten het voor de camera's tegen elkaar opnemen tijdens loodzware trainingen in habitats op aarde. Het beste team mag dan uiteindelijk naar Mars.
Lansdorp denkt dat miljoenen tv-kijkers de belevenissen van de deelnemers willen volgen. "Mensen kijken ook al tientallen jaren naar de Bold and the Beautiful."
Het is een prachtig televisieformat, zelfs al zou de Marsraket uiteindelijk niet eens de lucht ingaan. Ook de oprichter realiseert zich dat het misschien niet lukt de benodigde miljarden binnen te halen. "Mochten we falen, dan hoop ik dat we hebben laten zien dat een private onderneming verder kan komen dan een regering."
Dit is het derde deel van een vierdelige serie over de toekomst van de Nederlandse ruimtevaart. Morgenochtend deel vier in het Radio 1 Journaal en op nos.nl: de toekomst in een melkpaksatelliet.