NOS SportAangepast

VN publiceert dopingmails Herzog

Adriënne Herzog heeft ook na 2010, het jaar waarin ze in verband werd gebracht met de Spaanse dopingzaak Operacion Galgo rond haar coach Manuel Pascua, doping besteld. Vrij Nederland beschikt over honderden e-mails waarin dat naar voren komt.

Vrij Nederland citeert onder meer uit e-mailverkeer tussen Herzog en een dopingverstrekker uit Mexico, die via het internet zijn producten aanbiedt, en uit mails met een andere atlete, waarin ervaringen over dopinggebruik worden uitgewisseld.

"Ik hoop dat ik de 24 ampullen van 4000 iu epo zo snel mogelijk kan ontvangen. Bedankt. Groeten, Adrienne." Dat stuurde Herzog op 13 oktober 2011 naar een dopinghandelaar in Mexico. Wekenlang correspondeert ze onder de valse naam Sophie Delilah (een Franse zangeres), maar die dag stapt ze eenmalig uit haar rol.

Herzog kwam in 2010 al onder vuur te liggen toen de Volkskrant publiceerde uit belastende e-mails. Ook het AD en de website losseveter.nl brachten haar in verband met doping. De atlete stelde dat die mails vervalst waren en kon bij gebrek aan hard bewijs blijven sporten.

Mailverkeer met atlete 'Dihoi'

Herzog werd bij het EK cross in december 2011 vijfde. Voor dat toernooi zoekt de atlete contact met de dopinghandelaar in Mexico. Ze wil snel epo hebben, maar de levering loopt vertraging op en snel zoekt ze haar heil ergens anders. Waarschijnlijk om bij het NK in november al voorzien te zijn van doping.

Ze zoekt intensief mailcontact met iemand die zich uitgeeft als Ionut Dihoi, maar naar alle waarschijnlijkheid Adriana Nelson Pirtea is, een marathonloopster uit de renstal van trainer Brad Hudson. In de mailtjes over en weer hebben Herzog en Dihoi het voortdurend over waar doping vandaan te halen, hoe het te gebruiken, hoe er goed mee te trainen en vooral: hoe het gebruik te maskeren.

Herzog noemt ook Vroemen

In een van die mails schrijft Herzog, nadat ze 'E' (vermoedelijk epo) heeft besteld bij Dihoi, dat ze "Simon kan vragen me te helpen. Hij weet wel meer." Herzog doelt dan op haar ex-vriend en atleet Simon Vroemen, specialist op de steeplechase, die in 2010 een dopingschorsing kreeg.

Tien dagen later won Herzog in Tilburg met overmacht de nationale crosstitel, waarmee ze zich tevens plaatste voor de EK in Slovenië. Die avond mailt ze naar Dihoi: "Over twee weken EK, weet niet wat ik daar kan. Ik gebruik de acto, maar misschien niet de rest. Zal te gevaarlijk zijn. Dan teveel in de picture, toch? Ik kreeg een controle, maar alles is goed, toch?"

In januari 2012 gaat het gesprek verder over 'E'. Dihoi schrijft dat ze over dat middel sprak met een vriend, en dat een levering 500 tot 700 dollar kost: goedkoop, omdat de injecties binnen zes maanden over de datum zouden zijn. Herzog gaat akkoord met die prijs, ook en vooral omdat "de laatste 'E' zo goed werkte". Herzog zegt het op te zullen halen bij Dihoi.

Herzog vastberaden na dood verloofde

Op 24 juli 2012 komt Herzogs verloofde Terence Doherty in hun Amerikaanse woonplaats Boulder om het leven als hij geschept wordt door een auto. Een paar weken na zijn dood mailt Herzog naar Dihoi. "Er is thuis een bom ontploft, ik wil geen tijd meer verspillen. Ik wil het goed doen op het EK cross, wil een medaille winnen voor Terence. Ik moet 110 procent zijn, maar we moeten het slim aanpakken."

En verder: "Ik heb ook geld nodig. Ik sprak met iemand die me al eerder heeft geholpen. Ik gebruik nu testosterongel, heel goed spul. Ik smeer het op mijn buik en benen en het is binnen tien tot zesentwintig uur uit je lichaam verdwenen. Wil jij het ook? Ik heb genoeg voor je marathon. Het zijn zakjes gel. Ik ga het gebruiken voor het EK. Ik heb een belofte gedaan aan Terence. Ik kan ook 'E' en HGH (groeihormoon, red.) krijgen, maar die zijn duur. Ik wil wat 'E', twee dozen. Ik kan er alleen niet mee reizen. Het is gewoon het spul dat ik eerder ook had, voelt goed."

Herzog doet bij de EK wat ze voor ogen heeft: ze pakt een medaille. Ze wordt derde en draagt het brons na afloop op aan Doherty. Geëmotioneerd geeft ze een interview aan de NOS.

Geen reactie Herzog

Vrij Nederland en ook de NOS hebben Herzog om een reactie gevraagd op de e-mails, maar vooralsnog hult de atlete zich in stilzwijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl