NOS NieuwsAangepast

Halvering voetbalgeweld na 'Almere'

Het aantal geweldsincidenten in het amateurvoetbal is het afgelopen seizoen met 15 procent gedaald. In totaal waren er in het seizoen 2012/2013 volgens de KNVB 412 excessen.

Na het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december vorig jaar was er een sterke daling te zien van het aantal excessen. Het aantal incidenten is gehalveerd, zo leidt de KNVB af uit de cijfers over het vorige seizoen.

Schelden en schoppen

Volgens directeur amateurvoetbal KNVB Anton Binnenmars is "te merken dat de bewustwording in de samenleving toeneemt". "De cijfers laten ook zien dat we steeds gerichter straffen en daardoor echt diegenen die het verpesten aanpakken", zegt hij.

Afgelopen seizoen zijn er drie teams uit de competitie gehaald. De incidenten die zich in de competitie voordeden varieerden van schelden op de scheidsrechter tot iemand in elkaar schoppen.

Maatregelen

De KNVB presenteerde in maart het actieplan 'Tegen geweld, voor sportiviteit'. Twee maatregelen gingen toen direct van kracht, de overige acht worden bij de start van het nieuwe amateurvoetbalseizoen ingevoerd.

Een van de nieuwe maatregelen is de tijdstraf bij de eerste gele kaart in een wedstrijd. De speler moet dan direct tien minuten van het veld af. Binnenmars verwacht daar veel van: "Het is lik-op-stuk beleid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl