NOS NieuwsAangepast

Rechter: NYPD discrimineert

De politie van New York heeft stelselmatig minderheden gediscrimineerd met het zogenoemde stop-and-frisk-beleid. Dat heeft een rechtbank in New York geoordeeld.

Met het stop-and-frisk-beleid kunnen agenten willekeurig mensen fouilleren en ondervragen. Tussen 2004 en 2012 is dat bijna 4,5 miljoen keer gebeurd. In 83 procent van de gevallen werden zwarten en latino's aangesproken, terwijl zij maar 50 procent van de bevolking uitmaken.

Volgens de rechter is het stadsbestuur van New York "blind geworden" voor discriminatie van minderheden door agenten. Ook is het beleid in strijd met de grondwet. Daarin staat dat burgers moeten worden beschermd voor ongefundeerde zoekacties door de overheid.

Minder criminaliteit

Burgemeester Bloomberg heeft felle kritiek geuit op de uitspraak. Hij zegt dat zwarten en latino's relatief vaak opduiken in misdaadstatistieken. Ook wees hij op de sterk afgenomen criminaliteitscijfers van New York. Die zijn volgens Bloomberg een gevolg van stop-and-frisk.

Bloomberg gaat in beroep en hoopt dat een hogere rechter de zaak anders beoordeelt. "Ik wil niet verantwoordelijk zijn voor een hoop doden", zei hij geïrriteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl