NOS NieuwsAangepast

VS hervormt gevangenissysteem

De Amerikaanse regering heeft ingrijpende juridische maatregelen aangekondigd om een eind te maken aan het probleem van de overvolle gevangenissen. Minister Holder van Justitie wil mensen die lichte, niet-gewelddadige drugsdelicten begaan voortaan laten behandelen of taakstraffen opleggen en ze niet meer naar de gevangenis sturen.

Bijna de helft van de gevangenen in de VS zit vast voor een drugsmisdrijf. 37 procent van de gevangenen is zwart, 34 procent is Latino. De meeste federale gevangenissen zitten overvol. Er zitten veel meer gevangenen dan de regels toelaten.

War on drugs

Holder wil nu een wet uit de jaren 80 wijzigen, toen de Amerikaanse regering drugshandelaren de oorlog had verklaard in de 'war on drugs'. Die wet verplicht rechters gevangenisstraf te geven voor alle drugsdelicten. De regering-Obama wil een uitzondering maken voor de lichtere overtredingen om dealers die geen banden hebben met misdaadbendes uit de gevangenis te houden. Het gaat om de helft van het aantal gevangenen dat voor drugsvergrijpen vastzit.

Volgens Holder moet de VS afstappen van het idee dat vervolgen en gevangenisstraf opleggen het land veiliger maakt. Hij wil de "vicieuze cirkel van armoede, misdaad en celstraf" doorbreken die volgens hem te veel gemeenschappen verzwakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl