NOS NieuwsAangepast

Gibraltar-ruzie loopt verder op

Groot-Brittannië bekijkt of er juridische stappen kunnen worden genomen tegen Spanje in verband met het opgelaaide conflict over Gibraltar.

De Spanjaarden stelden begin deze maand extra grenscontroles in van en naar Gibraltar, die leiden tot lange files en vertragingen voor reizigers. Daarnaast dreigt Spanje 50 euro tol te gaan heffen aan de grens en Britse vliegtuigen de toegang tot het Spaanse luchtruim te ontzeggen.

Werkzaamheden

De grenscontroles waren een reactie op werkzaamheden van de Britten in de haven van Gibraltar. Daar wordt een kunstmatig rif gebouwd, dat volgens Spanje erg nadelige gevolgen heeft voor vissers.

De Britse premier Cameron zegt dat hij er "erg teleurgesteld" over is dat Spanje de grenscontroles nog altijd niet heeft opgeheven. Volgens de Britse regering zijn de controles buitenproportioneel en liggen er politieke motieven aan ten grondslag. Daarom wordt serieus overwogen juridische stappen te nemen.

Marineschepen

Vanochtend zijn uit Britse havens de eerste marineschepen vertrokken naar de Middellandse Zee. De schepen zullen ook aanleggen in Gibraltar. De komende dagen zullen er nog meer schepen vertrekken. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om routine-oefeningen.

Spanje en Groot-Brittannië ruziën geregeld over Gibraltar, het zuidelijkste puntje van het Iberisch schiereiland. De rotspunt werd in 1713 toegewezen aan de Britten en trekt elk jaar miljoenen toeristen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl