NOS NieuwsAangepast

Schutter Malmö bekent moord

Peter Mangs, de man die levenslang kreeg voor de moord op twee immigranten in Malmö, heeft nu een van die moorden bekend. Tegen een journalist van de Zweedse krant Sydsvenskan vertelde hij dat hij "en hij alleen" verantwoordelijk is voor de moord op Trez West Persson.

De 20-jarige vrouw werd doodgeschoten in een auto in de buurt van het Ögårdspark in Malmö. Een man die bij haar in de auto zat, raakte zwaargewond. Volgens Mangs was het duidelijk dat het criminelen waren. Daarom was zijn daad was gerechtvaardigd, vertelde hij aan de Sydsvenskan.

'Onwettig'

Hoewel Mangs wel vindt dat moord onwettig is, kan het toch goed zijn om te moorden, denkt hij. Hij zag zichzelf als "een wreker op jacht". De moorden waren een manier om zich te wreken op criminelen die hemzelf of zijn vrienden of familie ooit iets hadden aangedaan.

De vrouw die hij vermoordde was echter niet crimineel. Zij zette zich juist in om jongeren te helpen die in de problemen waren geraakt. Dat speelt volgens Mangs geen rol. Hij had er al rekening mee gehouden dat er ook onschuldige slachtoffers zouden kunnen vallen. "Als dat gebeurt, dan gebeurt dat. Je kan er nou eenmaal nooit zeker van zijn dat je niet iemand anders raakt dan degene op wie je schiet."

Immigranten

In 2009 en 2010 schoot hij vijftien keer op immigranten. Meestal in het donker en vanuit de struiken. De schietpartijen zaaiden angst onder de immigranten in Malmö, die daar 40 procent van de bevolking uitmaken.

Mangs werd in november 2010 gearresteerd. In november 2012 werd hij veroordeeld tot levenslang voor twee moorden en vijf pogingen daartoe. Hij heeft tot nu toe altijd ontkend dat hij de twee moorden heeft gepleegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl