NOS NieuwsAangepast

Britse investeringen in fietsplan

Groot-Brittannië gaat 77 miljoen pond (89 miljoen euro) investeren in een beter fietsklimaat in het land. Met het geld worden fietspaden aangelegd en verkeersmaatregelen genomen in acht steden onder meer Birmingham, Leeds, Manchester, Cambridge, Oxford, Bristol en Norwich. Ook wordt geïnvesteerd in fietspaden in enkele nationale parken. Premier Cameron maakt de plannen later vandaag officieel bekend.

Cameron wil Groot-Brittannië fietsvriendelijker maken. Als voorbeeld voor Groot-Brittannië gelden landen als Nederland, Denemarken en Duitsland. "Fietsen moet makkelijker en veiliger worden voor de mensen die het al doen. En het moet mensen aanmoedigen om ook eens op de fiets te stappen", zegt Cameron.

Chris Hoy

Cameron maakt de plannen bekend in het bijzijn van wielerkampioen Chris Hoy. Cameron zal volgens The Guardian vanmiddag zeggen: "Door op de successen bij de Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en bij de Tour de France willen we het fietsen op een hoger plan tillen. Onze wielrenners behoren bij de beste van de wereld. We willen dat verder uitdragen en een fietsrevolutie starten die de hindernissen voor toekomstige generaties fietsers moet weghalen."

Londen kent al een wat uitgebreider fietsbeleid, waardoor er de laatste tien jaar twee keer zo veel mensen fietsen. Maar de minister van transport, Patrick McLoughlin, zei dat fietsen niet tot de hoofdstad beperkt moet blijven.

Vorige week zond de BBC een uitgebreide documentaire uit over fietsen in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl