NOS NieuwsAangepast

Roemeens dorp is kunstroof zat

In Carcaliu zijn ze het zat, al die negatieve aandacht naar aanleiding van de roof van zeven schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal. De zes verdachten van de kunstroof in oktober vorig jaar komen uit het dorpje in Oost-Roemenië.

Carcaliu heeft een paar duizend inwoners. De gestolen meesterwerken van onder meer Matisse, Picasso en Gauguin zijn volgens een verdachte daar van hot naar her gesleept. De inwoners kwamen er pas achter toen de politie in het dorp kwam graven.

Rust

De affaire heeft diepe indruk gemaakt op de dorpsbewoners, zei een van hen tegen correspondent Joost van Egmond. Ingenieur Cosmin Ionut vraagt zich hardop af waarom het nou juist daar moest gebeuren. "Als je iemand hier één van die schilderijen gratis zou geven, zou hij 'm niet willen hebben".

Volgens locoburgemeester Panfil Georghe willen de inwoners van Carcaliu nu vooral rust. "We willen de verdachten na de rechtszaak niet meer zien, nooit meer."

Smet op het dorp

Het dorp op zo'n vier uur van de hoofdstad Boekarest werd de afgelopen maanden volledig overhoop gehaald door de politie. Marfa Marcu, de tante van Dogaru, is nog bezig met de reparatie na de huiszoeking. "Niemand komt ons helpen", zegt haar echtgenoot. Het paar bleek niets met de roof te maken te hebben, maar dat is moeilijk de verkopen aan een sceptische buitenwereld. En zo voelt eigenlijk iedereen in het dorp zich beschuldigd.

"Het drukt zwaar op de mensen hier", zegt vader Pavel, de lokale priester. "Dit is een dorp van eerlijke, hardwerkende mensen en ze voelen zich beschaamd dat zoiets hier voorkomt. Het werpt een smet op het dorp."

De rechtszaak tegen vijf van die verdachten begint dinsdag in de Roemeense hoofdstad Boekarest. In maart besloot het Openbaar Ministerie in Nederland om niet om uitlevering te vragen. Een verdachte is nog voortvluchtig. Tegen hem is een Europees opsporingsbevel uitgevaardigd.

De vijf die voor de rechter verschijnen wordt onder meer inbraak, diefstal en medeplichtigheid daaraan ten laste gelegd. Zij hebben alle vijf een bekentenis afgelegd.

Verbrand

De moeder van een van hen wordt verantwoordelijk gehouden voor het verbergen van de kunstwerken. Zij verklaarde dat ze zeven schilderijen heeft verbrand, maar trok die bekentenis later weer in.

Uit onderzoek kwam naar voren dat zeker drie werken zijn verbrand. Het is niet bekend wat er met de overige schilderijen is gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl