NOS SportAangepast

Edna Kiplagat wint weer marathon

Edna Kiplagat heeft als eerste atlete de wereldtitel op de marathon weten te prolongeren. De Keniaanse liet in Moskou met een tijd van 2.25.44 de Italiaanse Valeria Straneo 0.14 achter zich. Het brons ging naar de Japanse Kayoko Fukushi.

Straneo maakte de race direct hard en in rap tempo werd het veld uitgedund. Kiplagat liet de Italiaanse even haar gang gaan, maar sloot na zo'n vijftien kilometer aan bij de kopgroep.

Straneo bepaalde ook daarna het tempo en de kopgroep werd alsmaar kleiner. Na 35 kilometer waren alleen Kiplagat en Straneo nog over, waarna de Keniaanse na 40 kilometer de beslissende versnelling plaatste.

Tiki Gelana stelde teleur in Moskou. De regerend olympisch kampioene uit Ethiopië moest haar race al snel beëindigen. Ze trad daardoor niet in de voetsporen van Rosa Mota uit Portugal, die zich binnen een jaar als wereld- en olympisch kampioene op de marathon liet kronen. Zij won in 1987 goud op de WK in Rome en was vervolgens ook de snelste in de olympische race van Seoel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl