NOS NieuwsAangepast

Obama kritisch over Poetin

Sinds Poetin weer president van Rusland is, is de toon van Rusland meer anti-Amerikaans geworden. Dat zei president Obama vanavond tijdens een persconferentie. Volgens hem was de relatie tussen de twee landen een stuk beter toen Medvedev nog president was.

Volgens Obama is er een hele trits aan problemen die de VS met Rusland heeft. Daarbij noemde de Amerikaanse president onder meer de mensenrechten en de burgeroorlog in Syrië. Rusland steunt het regime van president Assad. De VS steunt de Syrische oppositie.

Edward Snowden

Afgelopen week besloot de Amerikaanse regering een ontmoeting tussen Obama en Poetin af te zeggen. Dat gesprek zou volgende maand plaatsvinden. Volgens Obama is het juist dat Amerika op politiek gebied meer afstand neemt van Rusland. Hij gaf daarbij wel aan dat de VS niet de Winterspelen in Sotsji zal boycotten.

Reden voor de afzegging was de weigering van Rusland om klokkenluider Edward Snowden uit te leveren. Hij bracht een omvangrijk en controversieel afluisterprogramma van de Amerikaanse geheime dienst naar buiten.

Amerika beschuldigt hem van spionage. Obama zei tijdens de persconferentie dat Snowden geen vaderlandslievende Amerikaan is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl