NOS NieuwsAangepast

"Kamer dode moet na 7 dagen leeg"

Verpleeg- en verzorgingshuizen moeten nog eens kijken naar de afspraken die zijn gemaakt over het leegruimen van een kamer van een overleden bewoner. Brancheorganisatie Actiz gaat de algemene voorwaarden opnieuw onder de aandacht brengen bij haar leden.

Daarin staat dat nabestaanden zeven dagen de tijd moeten hebben om de kamer van hun dierbare te ontruimen. Maar uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een kamer soms al binnen een of twee dagen moet worden leeggehaald. Zo zouden nabestaanden een kamer hebben moeten ontruimen, terwijl de overleden bewoner nog niet gecremeerd was.

Afspraken

Er is een tekort aan woonruimte voor mensen die naar een verpleeg- of verzorgingshuis moeten. Het aantal plaatsen is gehalveerd, maar over vijftien jaar is het aantal mensen dat in een verpleeg- of verzorgingshuis moet worden opgenomen, bijna verdubbeld.

Door die schaarste voelen verpleeg- en verzorgingshuizen de druk om een kamer snel leeg op te leveren. "Maar onze leden moeten zich natuurlijk wel aan de afspraken houden", zegt Actiz-directeur Koster. "Leden die dat niet doen, gaan we erop aanspreken."

Asociaal

CDA-Kamerlid Keijzer vindt de reactie van Actiz "slap". Ze wil de brancheorganisatie erop gaan aanspreken. Het nieuws dat mensen de kamer van overledenen snel moeten leegruimen noemt ze "onvoorstelbaar en asociaal". "Dat je als je ouders overlijden niet de tijd krijgt om even rustig de spullen uit te zoeken... Ik vind zeven dagen al snel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl