NOS NieuwsAangepast

"Kamer te snel leeg na overlijden"

Verpleeg- en verzorgingshuizen dwingen nabestaanden vaak te snel een kamer leeg te halen na een overlijden. In de algemene voorwaarden van verpleeg- en verzorgingshuizen staat dat daar een termijn van zeven dagen voor staat, maar die regel wordt volgens de Consumentenbond lang niet altijd nageleefd.

De Consumentenbond onderzocht 152 verpleeg- en verzorgingshuizen en ontdekte dat soms de kamer al binnen een of twee dagen leeggeruimd moet worden.

Spullen in vuilniszakken

Een lezer zegt in de Gezondgids dat zijn schoonmoeder nog niet eens gecremeerd was toen haar kamer al ontruimd moest worden. Anderen schreven aan het blad dat ze de spullen van hun dierbare in vuilniszakken gepropt terugvonden in de berging.

Zo'n veertig procent van de verpleeg- en verzorgingshuizen geeft bovendien onjuiste of helemaal geen informatie over de termijn waarop een kamer leeggeruimd moet worden, stelt de Consumentenbond. Die wil dat brancheorganisatie Actiz, het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit snel ingrijpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl