NOS NieuwsAangepast

E-mailprovider Snowden stopt

De e-maildienst waar klokkenluider Edward Snowden gebruik van maakte, houdt ermee op. In een toelichting op de website van Lavabit zegt de eigenaar dat hij voor de keus stond om na tien jaar van hard werken de deur te sluiten of medeplichtig te worden aan een misdrijf tegen het Amerikaanse volk.

Media in de Verenigde Staten vermoeden dat de overheid informatie over het e-mailverkeer van Snowden heeft opgevraagd. Dankzij nieuwe wetgeving hoeft zo'n verzoek niet openbaar te worden gemaakt. De persoon of instantie aan wie het verzoek wordt gedaan, is verplicht om erover te zwijgen.

Ook de eigenaar van Lavabit, Ladar Levison, is het zwijgen opgelegd. "U verdient het om te weten wat er speelt. Het eerste amendement op de grondwet zou vrijheid van meningsuiting in dit soort situaties moeten garanderen. Helaas heeft het Congres wetten goedgekeurd die iets anders zeggen".

Naar de rechter

Levison kondigt aan dat hij naar de rechter stapt. Hij raadt iedereen aan om geen privégegevens achter te laten bij Amerikaanse bedrijven .

Lavabit werd bijna tien jaar geleden opgericht door Texaanse programmeurs. Zij maakten zich zorgen over de privacybescherming van andere e-mailaanbieders zoals Gmail.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl