NOS SportAangepast

WK-medaille niet vanzelfsprekend

De wereldkampioenschappen atletiek in Moskou (van 10 tot en met 18 augustus) staan in het teken van nieuwsgierigheid. De Nederlandse equipe bezit de kwaliteit om in aanmerking voor medailles te komen. Het is echter de vraag hoe realistisch deze gedachte is.

Meerkamper Eelco Sintnicolaas is een van de belangrijkste Nederlandse troeven. Hij is regerend Europees kampioen indoor op de zevenkamp en geldt in Rusland als medaillekandidaat voor de tienkamp. Ook Churandy Martina (sprintonderdelen), Nadine Broersen (zevenkamp) en Dafne Schippers (zevenkamp) behoren in hun discipline op dit moment tot de top van de wereld.

Geen hoge verwachting Alberda

Joop Alberda, de technisch directeur van de Atletiekunie, reist allerminst met hoge verwachtingen naar de Russische metropool. "Als we het puur statistisch bekijken, moeten we eerlijk zijn. We hebben de afgelopen jaren geen enkele podiumplek op een mondiaal toernooi behaald. Nergens", klinkt hij stellig tegenover NUsport. "Dus zeggen dat we even een podiumplek gaan halen bij de WK gaat gewoon niet op."

Een verrassing. Daar lijkt de Oranje-afvaardiging van afhankelijk, en juist Martina lijkt de aangewezen persoon hiervoor.

Martina uitdager

Hij zag een aantal concurrenten wegvallen, nadat onder anderen Tyson Gay, Asafa Powell en Nesta Carter op dopinggebruik werden betrapt. Ook Yohan Blake is er door een hamstringblessure niet bij. Martina mag zich hierdoor vooral op de 200 meter een uitdager van Usain Bolt noemen.

Klein teken van onzekerheid is de beenblessure die Martina dwarszat tijdens Diamond League-wedstrijden in Londen, eind juli. In Moskou moet blijken of dit euvel hem nog parten speelt.

Houdbaarheidsdatum

De 23 Nederlanders vormen de op twee na grootste Oranje-afvaardiging ooit op een WK. Het betreft overigens een groep met goede houdbaarheidsdatum: twaalf landgenoten zijn 23 jaar of jonger.

Meerkampster Schippers is een van de meest in het oog springende beloften. De Nederlandse veroverde onlangs goud (100 meter) en brons (verspringen) tijdens de EK onder 23 jaar in het Finse Tampere. Ook hoogspringer Douwe Amels deed hier van zich spreken door goud te pakken. Het leverde hem een WK-ticket op.

Revanche Bolt

Een ticket is er in ieder geval voor Bolt. De Moskovieten kunnen rekenen op een getergde Jamaicaan, die op het voorbije WK in Daegu in 2011 werd gediskwalificeerd vanwege een valse start.

Nederlanders op de WK

Mannen:

Churandy Martina (100, 200 en 4x100 meter estafette) , Michel Butter (marathon), Gregory Sedoc (110 meter horden), Ignisious Gaisah (verspringen), Douwe Amels (hoogspringen), Erik Cadée (discuswerpen), Eelco Sintnicolaas (tienkamp), Pelle Rietveld (tienkamp), Ingmar Vos (tienkamp), Hensley Paulina (4x100 meter), Brian Mariano (4x100 meter), Jerrel Feller (4x100 meter), Liemarvin Bonevacia (4x100 meter), Joren Tromp (4x100 meter).

Vrouwen:Dafne Schippers (zevenkamp en 4x100 meter), Susan Kuijken (1500 en 5000 meter), Maureen Koster (1500 meter), Nadine Broersen (zevenkamp), Kadene Vassell (4x100 meter), Jamile Samuel (4x100 meter), Madiea Ghafoor (4x100 meter), Tessa van Schagen (4x100 meter), Nicky van Leuveren (4x100 meter)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl