NOS NieuwsAangepast

Ondanks regen inspectie dijken

De regenval van afgelopen dagen is niet genoeg om de grond voldoende te verzadigen. Daarom gaat de inspectie van dijken door de waterschappen door. Met name in Noord-Holland en op de Waddeneilanden is sprake van een tekort aan regen, waardoor de grond er erg droog is.

Volgens het Hoogheemraadschap van Rijnland loopt het neerslagtekort nog steeds op. Daarom worden alle dijken en kades in de regio met een man of 25 gecontroleerd. Zeker 60 kilometer dijk in het gebied is zeer droogtegevoelig en wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Scheurtjes

Ook het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft het druk. Volgens een woordvoerder is het zo droog, dat alleen een paar weken goede regen de grond zal doen herstellen. Voor de derde week op rij worden extra inspecties gedaan, op tien procent van de 1800 kilometer dijk.

In sommige dijken zitten kleine scheurtjes, maar daar blijft het volgens een woordvoerder van het Hoogheemraadschap waarschijnlijk bij. Er worden geen problemen verwacht.

Calamiteitenteam

Ook het Waterschap Vallei en Veluwe is alert. Een speciaal in het leven geroepen calamiteitenteam houdt de stand van de beken en de situatie van de dijken in de regio in de gaten. In het gebied geldt een onttrekkingsverbod, dat betekent dat er geen water uit sloten en beken mag worden gehaald, bijvoorbeeld voor bewatering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl