NOS NieuwsAangepast

Expert ziet nalatigheid bij Kunsthal

Beveiligers en agenten bij de Kunsthal hebben na de kunstroof in oktober steken laten vallen. Dat heeft beveiligingsdeskundige Ton Cremers gezegd in het NOS Radio 1 Journaal.

Vanochtend meldde het AD dat de politie pas na vijf kwartier in de gaten kreeg dat er schilderijen waren gestolen. Cremers vindt dat vreemd, ook al werden aan de buitenkant van het gebouw geen braaksporen aangetroffen.

"Er is wel geconstateerd dat er op meerdere plaatsen in het museum alarminstallaties zijn afgegaan. Dat kan maar één ding betekenen: dat mensen in het gebouw gelopen hebben", zegt Cremers. "Dan is het vreemd dat je zo lang nodig hebt om te ontdekken dat er iets is gestolen."

Onvoldoende bijgepraat

Cremers vermoedt dat de Kunsthal het beveiligingsbedrijf onvoldoende heeft bijgepraat over de tijdelijke collectie in het museum. Zelfs toen enkele plekken in het museum leeg bleken, sloegen medewerkers niet gelijk alarm.

Bij de roof uit de Kunsthal in Rotterdam werden vorig jaar oktober zeven kostbare schilderijen gestolen. De doeken waren van schilders als Monet, Picasso en Matisse. Zeker drie schilderijen zijn in Roemenië verbrand. Welke dat zijn, is onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl