NOS NieuwsAangepast

Langzaamaanactie truckers op A12

Vrachtwagenchauffeurs hebben vanmiddag actie gevoerd op de A12 tussen Utrecht en Den Haag. Negen vrachtwagens reden over de snelweg van De Meern naar Nootdorp en weer terug, met een snelheid van 60 kilometer per uur.

De langzaamaanactie leidde tot langzaam rijdend verkeer over een afstand van zo'n zes kilometer.

Loondumping

Het protest was van Aktie in de Transport, die 11.000 chauffeurs zegt te vertegenwoordigen. De belangenorganisatie voor vrachtwagenchauffeurs demonstreerde onder meer tegen loondumping. "Dat betekent dat buitenlandse chauffeurs voor veel minder geld in Nederland werken dan wij'', zegt voorzitter Joop van Rooij.

Ook willen de chauffeurs dat de zogeheten Code 95 wordt afgeschaft. "Chauffeurs moeten 35 uur leren in 5 jaar tijd om het rijbewijs te kunnen verlengen. In Oostbloklanden kun je dit papiertje voor 25 euro kopen.''

Eindhoven

De belangenorganisatie hield eerder acties in juni en juli. "Het ministerie is terug van vakantie en wij willen met deze actie van vandaag duidelijk maken dat de sector nog steeds wakker is'', aldus Van Rooij.

De organisatie gaat de komende tijd wekelijks actievoeren, tot en met Prinsjesdag. Het volgende protest is waarschijnlijk volgende week donderdag rond Eindhoven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl