NOS NieuwsAangepast

"Ramptrein Santiago was in orde"

De hogesnelheidstrein die vorige maand in Santiago de Compostella ontspoorde en uit de bocht vloog, was technisch in orde. Dat heeft de baas van het Spaanse spoorbedrijf Renfe gezegd.

Directeur Gómez-Pomar verklaarde tegenover een onderzoekscommissie van het Spaanse parlement dat de trein op de ochtend van het ongeluk nog is gecontroleerd. Daarbij zijn geen onregelmatigheden ontdekt. Ook tijdens de rit van Madrid naar Santiago werkten alle systemen naar behoren.

Veel te hard

Bij het treinongeluk in Santiago op 24 juli kwamen 79 mensen om het leven en raakten er 140 gewond. De trein reed veel te hard.

De machinist van de ramptrein, die lichtgewond raakte, wordt verdacht van dood door schuld in 79 gevallen. Hij zat kort voor het ongeluk te bellen met de conducteur. Vorige week werd bekend dat hij drie waarschuwingssignalen om af te remmen negeerde.

Smartengeld

Gómez-Pomar beloofde dat Renfe alles zal doen om de veiligheid op het spoor te vergroten. Hij zei ook dat tot nu toe 23 aanvragen voor smartengeld zijn binnengekomen.

Renfe heeft nabestaanden een bedrag van 25.000 euro beloofd. Gewonden kunnen rekenen op 500 tot 1500 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl