NOS NieuwsAangepast

Coalitie: hoge inflatie was verwacht

De coalitiepartijen VVD en PvdA vinden de hoge inflatie "vervelend" en "een punt van zorg", maar zagen de stijging wel aankomen. VVD-Kamerlid Harbers wijst op de huurverhoging om het scheefwonen aan te pakken. PvdA'er Nijboer voegt daar de btw-verhoging van vorig jaar aan toe.

Nijboer gaat ervan uit dat de inflatie volgend jaar onder de 2 procent is, "zoals ook de CPB-raming laat zien".

Huurprijzen

Het bezuinigingsbedrag van 6 miljard blijft volgens de coalitiegenoten gewoon staan. "We proberen met het nieuwe pakket de koopkracht zo min mogelijk te raken", aldus de VVD'er. Volgens Nijboer kan de koopkracht niet helemaal worden ontzien.

De inflatie is in juli gestegen naar 3,1 procent. Dat is het hoogste niveau sinds september 2008. Vooral de huurprijzen stegen sterk. Ook voor kleding moest fors meer betaald worden.

Nieuwe bezuinigingsronde

Volgens CDA-Kamerlid Van Hijum holt de inflatie de koopkracht van werkenden en gepensioneerden uit en ondermijnt de geldontwaarding het herstel. Hij doet een oproep aan de regering: "voorkom verdere lastenstijging".

SP'er Merkies vindt het ongelofelijk dat de coalitie vast blijft houden aan een nieuwe bezuinigingsronde. "De hogere inflatie is duidelijk vanwege het overheidsbeleid." Merkies is niet bang voor structurele inflatie. "Als de regering ander beleid gaat voeren, zal de inflatie ook dalen."

Volgens D66-Kamerlid Koolmees is het inflatiecijfer "zorgwekkend." Hij vindt dat het kabinet nu echt hervormingen moet doorvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl