NOS NieuwsAangepast

Zorgen Timmermans over Egypte

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vreest een escalatie van geweld in Egypte. De minister is in Caïro en sprak daar met diverse hooggeplaatste mensen uit de regering en van de Moslimbroederschap.

Vandaag verklaarde de interim-regering dat de internationale diplomatieke bemiddelingspoging is mislukt. Ook zegt de Egyptische regering dat het geduld met de sit-ins van de Moslimbroederschap op begint te raken.

Overleg

Timmermans is bang dat het leger de sit-ins met geweld opbreekt. "Dat zal tot veel ellende leiden dus daar moet men in overleg uit zien te komen. Daartoe zijn de partijen niet bereid en dat is echt zorgelijk", zei hij in het NOS-Radio 1 Journaal.

Volgens Timmermans proberen de partijen elkaar de zwarte piet toe te schuiven over de mislukte bemiddeling. Beide partijen hebben daar volgens hem schuld aan en stellen zich niet constructief op.

Ook vindt hij het niet terecht om het mislukken van de bemiddelingspoging in de schoenen schuiven van de internationale gemeenschap. "Het ligt echt aan henzelf".

Europa

EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton zegt dat de EU de diplomatieke pogingen voortzet om de crisis in Egypte op te lossen.

Timmermans sluit zich daarbij aan. Hij denkt dat alleen een democratische benadering, die alle partijen een rol geeft in het spel, kans heeft op succes. "Nederland wil dat graag ondersteunen, maar op dit moment zijn de partijen daartoe helaas niet bereid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl