"Export redt 'rijk' Nederland"

Er zijn tekenen dat het dieptepunt van de economische crisis voorbij is, al wordt het nog niet van de daken geschreeuwd.

Twee topmannen uit de Nederlandse financiële wereld toonden zich vandaag voorzichtig optimistisch.

Vooral buitenland

Voor die voorzichtigheid is een reden, want dat optimisme komt vooral uit het buitenland. Maar, zegt scheidend topman van ING Jan Hommen, "dat kan via de export naar Nederland overslaan".

Voorlopig staat de Nederlandse economie er in vergelijking met de rest van Europa bleekjes bij. Nederland sombert en huishoudens en bedrijven geven weinig geld uit.

Beurzen en woningmarkt

Intussen zijn er in de rest van Europa tekenen dat de economie weer aantrekt en begint de werkloosheid voorzichtig te dalen. Vooral in Duitsland gaat het goed en zelfs in Spanje zijn lichtpuntjes. Wat ook tot vreugde stemt, is dat de eurocrisis voorlopig is bezworen.

Het voorzichtige optimisme is ook tot de beurzen doorgedrongen. De Amsterdamse graadmeter AEX staat op het hoogste niveau van dit jaar.

Hommen ziet ook het begin van een kentering op de woningmarkt. "De daling van de huizenprijzen neemt af en er wordt weer vaker informatie gevraagd naar hypotheken."

"Ongelooflijk"

Bestuursvoorzitter Niek Hoek van verzekeraar Delta Lloyd vindt het "ongelooflijk" dat het herstel hier zo lang op zich laat wachten. "Nederland is een rijk land. We moeten niet vergeten dat we bij de vijf competitiefste landen ter wereld horen. En nergens is zo veel pensioen gespaard als hier."

Net als Hommen verwacht Hoek dat een bescheiden herstel nabij is, vooral dankzij het buitenland. "We gaan meer exporteren en als we meer exporteren gaat het beter met Nederland."

Geen sterke groei

In de woorden van Hommen, "begint het sentiment te veranderen". Dit jaar zal de economie nog steeds zwak zijn, volgend jaar gaat het beter, denkt hij. Een heel sterke groei staat Nederland niet te wachten, verwacht Hommen. "Misschien 1, maximaal 2 procent."

Hoek houdt het voor de komende jaren ook op een groei van 1 tot 2 procent. Meer zit er in zijn ogen niet in: "Als je heel rijk bent, is het moeilijk om hard te groeien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl