NOS NieuwsAangepast

Obama zegt gesprek met Poetin af

President Obama heeft een ontmoeting volgende maand met president Poetin in Moskou afgezegd. Hij doet dat uit verontwaardiging over het besluit van Rusland om tijdelijk asiel te verlenen aan de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

Snowden heeft informatie over activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA openbaar gemaakt. De VS had om zijn uitlevering gevraagd.

Ergernis

Bij het besluit speelt waarschijnlijk ook ergernis mee over het Russische mensenrechtenbeleid en de houding tegenover homoseksuelen.

Obama deed daar vandaag in een interview met NBC zijn beklag over.

Teleurgesteld

Het Kremlin is teleurgesteld over het besluit van Obama. Het betekent volgens een woordvoerder van Poetin dat de VS niet bereid is op het hoogste niveau naar gelijkwaardige betrekkingen te streven.

Hij wees er ook op dat de problemen met Snowden niet door Rusland veroorzaakt zijn. De uitnodiging aan Obama om naar Moskou te komen blijft desondanks staan, zegt de woordvoerder.

Vermijden

Gisteren werd al bekend dat Obama wel de G20-top in Sint Petersburg wil bijwonen. Ook bij die top wil Obama een afzonderlijke ontmoeting met Poetin vermijden.

Tegen NBC zei Obama dat het koudeoorlogsdenken terug is in Rusland. Hij zei ook dat hij geen geduld meer heeft met landen die homo's en lesbiennes op een intimiderende en bedreigende manier behandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl