NOS NieuwsAangepast

Levenslang spreekverbod boringen

Twee kinderen uit Pennsylvania mogen de rest van hun leven niet meer spreken over fracking, het boren naar schaliegas. De maatregel is onderdeel van een juridische schikking tussen hun ouders, Chris en Stephanie Hallowich, en een aantal grote olie- en gasbedrijven.

Het echtpaar Hallowich heeft lang actie gevoerd tegen fracking naast hun terrein van 10 hectare in Mount Pleasant. Ze zeiden dat het proces, waarbij chemische stoffen in de grond worden gepompt, hun eigendom beschadigde en de gezondheid van hun kinderen aantastte. Het jongetje en het meisje zouden last hebben van brandende ogen, keelpijn en hoofdpijn.

Spreekverbod

De schikking van 565.000 euro is vorig jaar gesloten. Maar nu is pas bekend geworden dat een voorwaarde is, dat behalve de ouders ook de kinderen van destijds tien en zeven jaar nooit meer over schaliegas en schaliegasboringen mogen praten.

Volgens de rechtbankdocumenten moest de rechter even pauzeren, toen hij de clausule voorlas. De ouders zeiden dat het moeilijk zal zijn om zich eraan te houden, omdat de kinderen middenin een schaliegasgebied wonen en met kinderen van mensen in de schaliegasindustrie omgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl