NOS NieuwsAangepast

VS: Amerikanen weg uit Jemen

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Amerikanen in Jemen opdracht gegeven het land te verlaten. Washington heeft de ambassade in de hoofdstad Sanaa laten weten dat alle Amerikanen moeten worden geëvacueerd van wie de aanwezigheid in Jemen niet strikt noodzakelijk is.

Het dreigingsniveau in Jemen is volgens de Amerikaanse regering "uitzonderlijk hoog". Ook het aantal Amerikaanse diplomaten en functionarissen in Jemen wordt verminderd.

Ook de Britse regering trekt zijn ambassadepersoneel uit Jemen terug en roept de Britten op het land te verlaten.

In verband met het gevaar voor een terreuraanslag werd de Amerikaanse ambassade in Jemen al gesloten. Het gebouw blijft voorlopig dicht. Ook andere ambassades in Jemen hebben hun deuren gesloten.

Onderschept telefoongesprek

De Nederlandse ambassade in Jemen is tot en met maandag 12 augustus gesloten. Dat heeft minister Timmermans gisteren besloten. Het besluit van de VS om alle burgers weg te halen uit Jemen heeft "de volle aandacht" van het ministerie, zegt een woordvoerder. Maar voorlopig volgt Nederland dat besluit niet.

Volgens het Amerikaanse persbureau AP heeft een onderschept telefoongesprek tussen twee topterroristen geleid tot Amerikaanse veiligheidsmaatregelen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

AP heeft zijn informatie van een Amerikaanse veiligheidsfunctionaris en een diplomaat in het Midden-Oosten.

Het telefoongesprek zou gevoerd zijn door al-Qaida-topman Zawahiri en zijn eerste man in Jemen, met als onderwerp een grootscheepse terreuraanval.

Drone-aanval

In Jemen zijn vanochtend vier vermoedelijke leden van al-Qaida omgekomen bij een aanval door een drone op hun auto. De aanval is gemeld door functionarissen in Jemen. De drone-aanval op vermoedelijke terroristen is de vierde in Zuid-Jemen in minder dan twee weken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl