NOS NieuwsAangepast

Kamp: CDA en D66 wilden niet

Minister en oud-informateur Henk Kamp spreekt tegen dat de coalitiepartners PvdA en VVD hebben onderschat dat ze geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben. In een gesprek met het NOS Radio 1 Journaal zegt hij dat CDA en D66 niet mee wilden regeren, en dat daarmee "de situatie ontstond dat dit het kabinet was dat gemaakt kon worden".

Kamp stelt dat het CDA in de Tweede Kamer een uitspraak over regeringsdeelname heeft gedaan "die echt niet voor misverstand vatbaar was. Ze wilden niet. D66, daar gold hetzelfde voor". Omdat de Eerste Kamer een andere rol speelt dan de Tweede Kamer, lag het voor de hand dat PvdA en VVD een kabinet vormden, vindt Kamp.

Overeenkomst blijft uitgangspunt

De overeenkomst tussen PvdA en VVD blijft "het uitgangspunt voor de komende tijd. Het eerste jaar dat we nu bezig zijn, denk ik dat er al een heleboel bereikt is en dat proberen we de komende drie jaar voort te zetten.''

Kamp wijst erop dat hij destijds als verkenner een verslag maakte, waarin staat dat CDA-leider Buma en D66-leider Pechtold niet wilden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl