NOS NieuwsAangepast

Bewakingsbeeld in Nieuwsuur mag

Het tv-programma Nieuwsuur mag bewakingsbeelden van zorginstelling NOVO uitzenden. De zorgstichting spande een kort geding aan om dit te voorkomen, maar de rechter gaf Nieuwsuur gelijk (.pdf).

Nieuwsuur wil vanavond de onzorgvuldigheid aan de kaak stellen waarmee dwangmaatregelen worden gebruikt in de geestelijke gezondheidszorg. Om dat te illustreren zal het programma bewakingsbeelden uitzenden van een NOVO-behandelcentrum in het Groningse Onnen van de nacht van 13 op 14 maart.

Daarop is te zien dat een 44-jarige patiënt minutenlang op de grond wordt gedrukt door vier medewerkers van de zorginstelling. Kort daarna overleed de verstandelijk gehandicapte vrouw.

Privacy

NOVO wilde de uitzending verbieden omdat de privacy van de vrouw en medewerkers in het geding zou zijn. Volgens de rechter heeft Nieuwsuur voldoende aangetoond dat de nabestaanden van de overleden vrouw geen bezwaar hebben tegen het uitzenden van de bewakingsbeelden.

De medewerkers worden onherkenbaar in beeld gebracht. Omdat het bovendien om een maatschappelijk zwaarwegend onderwerp gaat, laat de rechter de persvrijheid zwaarder wegen dan het recht op privacy.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl