NOS NieuwsAangepast

Irritaties over Gibraltar laaien op

Spanje gedraagt zich als Noord-Korea in een conflict met Groot-Brittannië over Gibraltar. Dat zei de Britse minister voor het Britse overzeese gebied.

Sinds het zuidelijkste puntje van het Iberisch schiereiland in 1713 werd toegewezen aan de Britten ruziën de twee landen er regelmatig over. Recentelijk nam Spanje aanstoot aan werkzaamheden van de Britten in de haven; die zouden Spaanse vissers hinderen.

Spanje stelde daarop grenscontroles in, die vertraging opleveren voor reizigers naar Gibraltar. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken opperde dit weekend plannen om Britse vliegtuigen de toegang tot het Spaanse luchtruim te ontzeggen en tol te gaan heffen op grenspassages.

"Dit lijkt meer op iets wat Noord-Korea zou zeggen, in plaats van een EU-partner", zei minister Picardo. Hij zei dat het werk in de haven pas zal stoppen "met Sint-Juttemis".

"Dit soort wapengekletter hebben we al een tijd niet meer gezien. Het lijkt op wat je hoorde ten tijde van Franco's regime. Volgens mij hoopten we allemaal dat we die politiek achter ons hadden gelaten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl