NOS NieuwsAangepast

Buitenlands geld beperkt in Syrië

Syrië heeft een zware straf gezet op het gebruik van iedere andere munteenheid dan het Syrische pond. Een handelaar die zijn goederen verkoopt tegen buitenlandse valuta kan een gevangenisstraf krijgen tot tien jaar en dwangarbeid. Dat staat in een decreet dat president Assad heeft uitgevaardigd.

Het Syrische pond staat zwaar onder druk en is sinds de burgeroorlog in 2011 begon sterk in waarde gedaald. In maart 2011 was de wisselkoers nog 47 pond voor 1 dollar, maar momenteel is de dollar 200 pond waard en kort geleden gaven valutahandelaren zelfs 300 pond voor een dollar.

De sterke devaluatie van het Syrische pond is onder meer het gevolg van de verwoesting van commerciële en industriële centra in de steden Aleppo en Homs en van het opdrogen van de inkomsten uit het toerisme en de olie-export.

Verbod

Om geen slachtoffer te worden van de sterk dalende koers van het pond gaven steeds meer handelaars hun prijzen in dollars aan. Daartegen bestond al een verbod. Het decreet van president Assad heeft het verbod aangescherpt.

Economen verwachten niet dat de ingreep zal voorkomen dat steeds meer Syriërs hun toevlucht zullen zoeken tot de stabielere Amerikaanse dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl