NOS NieuwsAangepast

China wil geen besmet melkpoeder

China importeert geen babymelkpoeder meer uit Nieuw-Zeeland en Australië vanwege de vondst van een gevaarlijke bacterie. Zuivelbedrijf Fonterra maakte gisteren bekend dat babymelkpoeder en sportdranken besmet kunnen zijn met bacteriën die botulisme kunnen veroorzaken.

Als het Chinese importverbod lang van kracht blijft, kan dat grote gevolgen hebben. Van al het melkpoeder dat China vorig jaar importeerde kwam 90 procent uit Nieuw-Zeeland.

Chinese consumenten kopen massaal in het buitenland geproduceerd babymelkpoeder sinds het melamineschandaal. In 2008 werd bekend dat tienduizenden Chinese baby's in het ziekenhuis waren beland doordat de melk die ze hadden gedronken besmet was met de giftige stof melamine. Zes baby's overleden aan de gevolgen.

Rusland

Naast China heeft ook Rusland maatregelen genomen: de import en verhandeling van Fonterraproducten ligt voorlopig stil, meldde persbureau ITAR-TASS.

Fonterra is de grootste zuivelexporteur ter wereld. De coöperatieve multinational neemt ongeveer een derde van de wereldhandel in zuivelproducten voor zijn rekening. Het bedrijf heeft inmiddels de bron van de besmetting ontdekt en verholpen. Uit onderzoek bleek dat een deel van een leiding in een fabriek niet goed gesteriliseerd was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl