NOS NieuwsAangepast

Kiescommissie: 2/3 voor Mugabe

Bij de parlementsverkiezingen in Zimbabwe heeft de partij van president Mugabe tweederde van de parlementszetels binnen. Van dertig zetels moet nog worden vastgesteld naar welke partij ze gaan. Dat heeft de kiescommissie bekendgemaakt.

ZANU-PF heeft nu 142 van de 210 parlementszetels in handen. Dat is genoeg om de grondwet te kunnen veranderen.

De uitslag van de presidentsverkiezingen is nog niet bekend. Verwacht wordt dat Mugabe ook hier zijn rivaal Tsvangirai (MDC) ver achter zich zal laten.

"Farce"

Tsvangirai heeft de verkiezingen "een grote farce" genoemd. Hij weet zich gesteund door een groep Zimbabwaanse waarnemers die toezicht hebben gehouden in duizenden stemlokalen. Een miljoen kiezers zou niet in staat zijn gesteld zijn stem uit te brengen.

Twee Afrikaanse waarnemersgroepen zeggen dat de verkiezingen van woensdag juist vrij en vreedzaam zijn verlopen. Het hoofd van een van die missies zei: "In een democratie ga je niet alleen stemmen en campagne voeren, maar accepteer je ook harde feiten, met name de uitslag."

Minister van Justitie Chinamasa, lid van ZANU-PF, zei dat het Tsvangirai vrij staat om naar de rechter te stappen. Nadat de definitieve uitslag bekend is gemaakt, heeft hij daar zeven dagen voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl