NOS NieuwsAangepast

VS waarschuwt voor terreurdreiging

De Verenigde Staten hebben Amerikanen wereldwijd gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen door al-Qaida.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beschikt over informatie dat al-Qaida, of aan al-Qaida gelieerde organisaties, in de maand augustus aanslagen willen plegen, in het Midden-Oosten, Noord-Afrika "en daarbuiten".

De aanslagen zouden ook kunnen worden uitgevoerd in of beraamd op het Arabisch Schiereiland. In dit gebied liggen onder meer Jemen en Koeweit. Aan de noordrand ligt Irak.

De waarschuwing is tot zeker 31 augustus van kracht.

Ambassades dicht

Gisteravond liet het ministerie weten dat tientallen ambassades en consulaten in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika in elk geval tot en met zondag gesloten blijven, ook vanwege een dreiging van al-Qaida.

Een woordvoerder zei toen dat het ging om een voorzorgsmaatregel die nodig was om de veiligheid van het ambassadepersoneel en bezoekers te garanderen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er op dit moment geen aanleiding is om ook ambassades te sluiten. "We blijven de situatie nauwlettend volgen."

Uitbraak gevangenis

Het Amerikaanse persbureau Bloomberg stelt dat er bij de nieuwe dreiging mogelijk een relatie is met succesvolle bevrijdingsacties van al-Qaida-leden in gevangenissen in Pakistan en Irak.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde vorig jaar een soortgelijke waarschuwing voor mogelijke aanvallen op 11 september vorig jaar. Dat was een dag na de aanval op de Amerikaanse ambassade in het Libische Benghazi, waarbij vier mensen omkwamen, onder wie de ambassadeur. Ook afgelopen februari liet het 'State Department' weten dat er aanwijzingen waren voor aanslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl