NOS NieuwsAangepast

Bonden uit overleg Nationale Politie

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

De politievakbonden ACP, NPB, VMHP en ANPV hebben het overleg met de Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie over de reorganisatie van de politie afgebroken. Ze voelen zich geschoffeerd omdat de politietop stelselmatig afspraken niet zou nakomen.

De bonden, de politietop en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie praten al maanden over een nieuwe functie-indeling voor de 63.000 politiemedewerkers. Officieel hebben alleen de 61 topfunctionarissen een nieuwe functie binnen de Nationale Politie. De rest werkt nog in het functiesysteem van de voormalige regiokorpsen. Dat overleg is nu dus stilgelegd.

Overuren

De reorganisatie piept en kraakt al langer. Volgens de bonden is er bij sommige benoemingen sprake van vriendjespolitiek. Aan de andere kant zou doorstroming van personeel naar hogere functies worden geblokkeerd. Ook vinden de bonden dat er te veel dure externe krachten worden ingezet op vrijgevallen functies.

Er is ook al langer onvrede over de regelingen voor overwerk. Afspraken dat politiemensen mogen kiezen tussen compensatie in geld of in vrije tijd, staan onder druk.

Eergisteren liet vakbond ACP via de eigen website nog weten dat agenten hun overuren alleen nog maar in tijd mogen compenseren. Volgens de bond is het overwerkbudget op. De politie zou daardoor straks te weinig mensen hebben om al het werk te doen.

Harde garanties

Een kwart van de medewerkers is ongerust over de nieuwe functie-indeling, zegt de bond. De politiemensen vrezen dat ze straks hun huidige werk niet meer kunnen doen.

De bonden eisen harde garanties over het nakomen van gemaakte afspraken voor ze verder willen onderhandelen.

In december stapten de bonden ook al uit het overleg. Ook toen was het verwijt dat gemaakte afspraken niet zouden zijn nagekomen. Een maand later werd het overleg hervat nadat minister Opstelten toezeggingen had gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl