NOS NieuwsAangepast

15 Zandpad-vrouwen in Den Haag

Vijftien prostituees die hun werkplek kwijt waren na de sluiting van de seksboten aan het Zandpad in Utrecht zijn nu aan het werk in Den Haag. Dat blijkt uit dagelijkse controles van de gemeente Den Haag.

Vorige week moesten alle vrouwen de Utrechtse boten verlaten na een uitspraak van de rechter. Daardoor raakten ongeveer 200 vrouwen hun werkplek kwijt. Van veel vrouwen is niet duidelijk waar ze nu zijn. Een deel is nu werkloos of is in een andere stad aan het werk. Van een ander deel wordt vermoed dat ze zijn teruggegaan naar hun land van herkomst.

Lokale registratieplicht

Naar aanleiding van de sluiting in Utrecht zei Piet Bruinooge, burgemeester van Alkmaar en lid van de nationale Taskforce Mensenhandel, dat gemeenten die ramen in rosse buurten sluiten nauwelijks zicht hebben op de bestemming van prostituees. Daardoor is ook niet duidelijk of ze in de illegaliteit verdwijnen of slachtoffer worden van uitbuiting of mensenhandel.

Bruinooge pleit ervoor dat alle gemeenten met raamprostitutie een lokale registratieplicht instellen. Hij wijst erop dat een landelijke registratieplicht eerder sneuvelde in de Eerste Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl