NOS NieuwsAangepast

"Kohl wilde helft Turken uitzetten"

De vroegere Duitse bondskanselier Kohl wilde in 1982 de helft van de anderhalf miljoen Turken in West-Duitsland uitzetten. Dat blijkt volgens het blad Der Spiegel uit geheime verslagen die zijn vrijgegeven door de Britse regering.

Kohl vond dat Duitsland niet in staat was om de grote hoeveelheid Turken in de maatschappij op te nemen. Hij wilde het aantal Turken in West-Duitsland daarom in vier jaar tijd halveren. Turken die vertrokken, zouden hun betaalde sociale premies meekrijgen. De achterblijvers moesten verplicht op taalles.

Cultuurverschillen

Kohl onthulde zijn plan volgens Der Spiegel tijdens een bezoek van de Britse premier Thatcher, in oktober 1982. Kohl was toen net een paar weken bondskanselier. De ontmoeting werd genotuleerd door Thatchers secretaris John Coles en kreeg het label 'geheim'.

Volgens het verslag had Kohl vooral moeite met Turkse gastarbeiders. "Duitsland heeft geen problemen met Portugezen, Italianen of Aziaten omdat zij goed integreren", wordt Kohl geciteerd. Als voorbeeld van de grote cultuurverschillen met Turken noemt hij gedwongen huwelijken.

Afscheidsgeld

Duitsland kampte begin jaren 80 met een zware economische crisis. Bijna 2 miljoen West-Duitsers zaten zonder werk. In de jaren 70 werd de toestroom van Turkse gastarbeiders al gestopt, maar omdat veel arbeiders bleven en hun familie ook naar West-Duitsland kwam, groeide het aantal Turken gestaag verder.

Een jaar na de ontmoeting met Thatcher nam het Duitse parlement een wet aan die de terugkeer van gastarbeiders moest stimuleren. Terugkeerders kregen 12.000 gulden (5445 euro) "afscheidsgeld" en hun opgebouwde pensioen mee. Van die regeling maakten zo'n 100.000 Turken gebruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl