NOS NieuwsAangepast

Meer asielactivisten in Nederland

Het aantal Nederlandse asielactivisten groeit. In steeds meer steden zijn stabiele groepen ontstaan die met grote regelmaat actievoeren. De AIVD constateerde eind vorig jaar ook al dat activisten die zich voorheen richten op andere zaken, nu hun vizier hebben gericht op het asielbeleid.

Dat merken ze ook bij No Border Nederland, dat vanaf morgen een kamp opslaat in Rotterdam. De e-maillijsten van de Nederlandse afdeling van het internationale netwerk No Border worden met de dag langer.

"Geen mens illegaal"

No Border is opgericht in 1999 en sinds het voorjaar van 2012 is er ook een Nederlandse tak. In het netwerk bundelen kleine zelfstandige groeperingen hun krachten om georganiseerder actie te kunnen voeren. Het gedeelde motto is "geen mens is illegaal".

"Door de tentenkampen van illegalen in Amsterdam en Den Haag is het probleem van de vreemdelingen zichtbaar geworden voor de maatschappij. Dat heeft veel nieuwe mensen aangezet om actief te worden", zegt Ron 'Vrij' namens het No Border Netwerk Nederland.

Radicaliseren

De aard van acties verschilt per groep of individu. Vaak gaat het om demonstraties, of verzet tegen uitzettingen. Maar een deel van betrokkenen wordt ook in verband gebracht met gewelddadiger protest. Bijvoorbeeld het bedreigen van politici, brandstichting of het intimideren van IND-medewerkers. Zo is Joke 'Kaviaar' van de Werkgroep Stop Deportaties al tientallen keren in aanraking geweest met justitie. Vooral de harde woorden op haar website werden als dreigementen gezien.

De veiligheidsdiensten maken zich zorgen over de groei en de toenemende mate waarin de asielactivisten zich organiseren. Volgens de AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding vormen linkse asielactivisten een groeiende bedreiging, omdat een deel radicaliseert.

Vrij noemt dat onzin. "Mensen radicaliseren uit frustratie en woede over de schending van mensenrechten. Maar die radicalisering gebeurt gewoon zichtbaar en in het openbaar: bij demonstraties, in tentenkampen, door illegalen te helpen. Niet ondergronds of met meer geweld."

Stoppen met uitzetten

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) groeit het aantal strafbare incidenten gepleegd door asielactivisten al jaren gestaag. Maar daarbij sluit het OM niet uit dat die groei ook deels verklaard kan worden door de toegenomen alertheid van veiligheidsdiensten op dit onderwerp.

De asielactivisten willen dat Nederland stopt met het vastzetten van vreemdelingen en het uitzetten van mensen naar landen die onveilig zijn. Ook internationaal groeit de kritiek op het vastzetten van vreemdelingen door Nederland. Juist vanwege die internationale belangstelling is Nederland nu als gastland voor het No Border Camp 2013 gekozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl