NOS NieuwsAangepast

"NSA betaalde Britten 115 miljoen"

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft de afgelopen drie jaar zeker 115 miljoen euro betaald aan de Britse inlichtingendienst GCHQ. In ruil daarvoor kreeg de NSA inspraak in de activiteiten van GCHQ, meldt de krant The Guardian.

Het dagblad baseert zich op documenten van klokkenluider Edward Snowden. Hij maakte de wereldwijde dataspionage van de NSA in juni openbaar.

Online data

Uit de documenten blijkt dat de NSA tal van GCHQ-activiteiten financieel steunde. Zo werd in 2010 ruim 45 miljoen euro overgemaakt aan de Britse inlichtingendienst, onder meer voor het verzamelen en opslaan van online data. De NSA droeg ook 17 miljoen bij aan de verbouwing van een afluisterstation in Cornwall. Daar worden gegevens afgetapt van de onderzeese glasvezelkabels tussen de VS en Europa.

De Amerikanen stelden in ruil voor hun steun harde eisen aan de Britse inlichtingendienst. In de documenten staat dat GCHQ "voldoende moet leveren, in de visie van de NSA". In een ander document uit 2010 staat volgens The Guardian dat GCHQ nog niet aan de eisen van de NSA voldeed.

Nauwe banden

Een woordvoerder van de Britse regering zegt dat het "niet erg verrassend" is dat er nauwe banden bestaan tussen de Britse en Amerikaanse geheime diensten, die al zestig jaar samenwerken. Hij bevestigt het bestaan van gezamenlijke projecten en zegt dat die voor beide partijen nuttig zijn.

De onthullingen over de NSA-spionage leidde tot een wereldwijde golf van verontwaardiging. President Obama, die de NSA altijd heeft verdedigd, spreekt op korte termijn met leden van het Amerikaanse Congres over de affaire.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl