NOS SportAangepast

NOC*NSF: anti-homowet onacceptabel

Sportkoepel NOC*NSF vindt het onacceptabel als Rusland de omstreden anti-homowet tijdens de Olympische Spelen in Sotsji in 2014 blijft handhaven. "Dan hebben we een groot probleem", zei chef de mission Maurits Hendriks tegen de NOS.

Het IOC liet eerder deze week weten dat het van de Russische regering de garantie heeft gekregen dat de wet die 'homo-propaganda' verbiedt, niet geldt voor deelnemers aan de Olympische Spelen. Maar de Russische minister van Sport, Vitali Moetko, waarschuwde de sporters donderdag toch: "Niemand verbiedt atleten met een afwijkende seksuele voorkeur naar Sotsji te komen, maar wanneer ze dit op straat uiten, dan moeten ze zich gewoon verantwoorden."

"Houden IOC aan afspraak"

Hendriks noemde de uitspraak onacceptabel. "Het IOC heeft samen met de hoogste regeringsofficials in Rusland vastgesteld dat die wet niet van toepassing is tijdens de Spelen. Wij houden het IOC aan die afspraak."

De uitspraken van Moetko lijken erop te wijzen dat olympische sporters moeten vrezen voor maatregelen als ze uiting geven aan hun homoseksualiteit. Hendriks: "Het mag duidelijk zijn dat we dan echt een groot probleem hebben. Dat is voor ons niet bespreekbaar. Wij zijn staan voor de vrijheid van onze sporters, of het nu hun religie, hun seksuele geaardheid of hun meningen betreft."

Hand in hand in Sotsji

NOC*NSF verwacht niet dat het tot een boycot van de Spelen zal komen. Volgens Gerard Dielessen, algemeen directeur van de sportkoepel, zijn de belangen daarvoor te groot: "Ons standpunt is duidelijk. Laten we daarover eerst maar eens gesprekken voeren met de Russische autoriteiten. En dan ben ik ervan overtuigd dat de atleten voor hun seksuele geaardheid kunnen uitkomen en dat ze ook hand in hand over straat mogen lopen in Sotsji."

Claudia Bokel, lid van het dagelijks bestuur van het IOC en voorzitter van de atletencommissie, benadrukte in een reactie nog eens van het hoogste regeringsniveau in Rusland garanties te hebben gekregen dat de omstreden wet de Spelen niet zal beïnvloeden. Ook zij wil het dan ook niet over een boycot hebben: "Ik denk niet dat dat nodig zal zijn of zover zal komen. We gaan ervan uit dat de Russen zich aan de afspraken zullen houden."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl