Geen minimumloon: nood in Saksen

Duitsland kent in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland geen wettelijk minimumloon. In deelstaat Saksen zijn de gevolgen hiervan goed te zien: veel inwoners verdienen zo weinig dat ze van hun salaris niet rondkomen. Nieuwsuur bezoekt bedrijven die te kampen hebben met de gevolgen van dit beleid.

Werkloosheid

Saksen doet het in economisch opzicht minder goed dan sommige andere delen van Duitsland. Het aantal werklozen in de deelstaat is met 8,9 procent relatief hoog. Het landelijke percentage ligt aanzienlijk lager, op 6,8 procent.

Lage lonen

De lonen in het oosten van Duitsland zijn een stuk lager dan in het westen. De uurtarieven liggen soms op 4 of zelfs 3 euro. Nieuwsuur spreekt met werknemers van een callcenter die ondanks hun fulltime baan iedere maand weer moeite hebben om rond te komen.

In sommige branches wordt er iets aan het probleem gedaan. Ook kappers verdienen weinig, maar het lijkt hier, met de nieuw afgesproken cao-lonen, de goede kant op te gaan, vertelt kapster Cornelia Scheuer-Barthel in het dorp Mülsen.

Europees minimumloon

Duitsland behoort, naast Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden, Italië en Cyprus, tot de landen in de EU die geen minimumloon kennen. De Duitse overheid laat de bepaling van lonen over aan werkgevers- en werknemersorganisaties. De Europese Commissie riep het land onlangs op om toch een wettelijk minimumloon vast te leggen. Bondskanselier Merkel heeft zich hier altijd tegen verzet, terwijl de vakbonden al jaren strijden voor een doorbraak.

Michiel Servaes van de PvdA riep eerder dit jaar op tot Europese afstemming, gebaseerd op de welvaart in de afzonderlijke lidstaten. Het Nederlandse kabinet heeft aangegeven niets te voelen voor een minimumloon op Europees niveau. Volgens het kabinet zijn de onderlinge verschillen te groot.

Vrijstaat

De eerste Vrijstaat Saksen ontstond in 1918, na de opheffing van het Koninkrijk Saksen. Na de Tweede Wereldoorlog maakte het gebied deel uit van de DDR. Sinds 3 oktober 1990 bestaat de tweede Vrijstaat Saksen, als deelstaat van Duitsland, die met de herindeling in 2008 zijn huidige vorm kreeg.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Dieuwke.van.Ooij@Nieuwsuur.nl en/of Holger.Fritsche@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl